Sockgarner

banner

I dag försökte jag beskriva skillnaden mellan olika sockgarner. Det är inte lätt att hitta runt bland alla spännande garner. I slutändan väljer man alltid det som man är van med, jag vet! Jag tänkte att det kanske är fler som är nyfikna så jag skickar listan även här.  Jag vill börja med några frågor som du kanske har funderat över

Vad är speciellt med sockgarn?
Sockgarn är en blandning av ull och syntet – oftast pratar vi om ullgarn förstärkt med syntet. Blandningen brukar variera men oftast är det ca 75% ull och 25% syntet. Onion Nettle Sock garn är ett naturligt och slitstarkt ullgarn förstärkt med naturliga nässelfiber.

Vad är superwash ull?
Superwash ull är ett ullgarn som tål maskintvätt. Superwash-behandling görs för att få bort små utstickande fjäll på ullfibern, tyvärr så är en mycket vanlig behandling att man använder klor, vilket inte är bra ur miljösynpunkt. Ett bättre sätt att behandla är med enzymer. Vissa Superwash ull ges ett syrabad. Det är lätt att känna på kläder om de är superwash-behandlade eller obehandlade. När de är superwash känns de strukna och nästan syntetiska, medan de obehandlade känns ulligare.

Vad är polyamid?
Polyamid fibern, vanligen känd som nylon, är en väldigt stark, hållbar, lätt, lättskött (kan tvättas och torkas i maskin) och elastisk. Det gör att den är perfekt att blanda med andra fibrer för att producera slitstarkt garn som t.ex. sockgarn.

Självmönstrande sockgarner
Ciao Aloe Vera från Mondial – ett självmönstrande garn, behandlat med Aloe Vera och Jojoba för mjukgörande effekt. Behandlingen sitter kvar i ca 40 tvättar. Finns i 10 vintriga färgkombinationer.

Sockgarn Zauberball Stärke är ett självmönstrande sockgarn som kommer i 150 gr nystan och räcker till ett par långa sockor, större herrsockor eller ett par normalstora sockor + 1 par barnsockor. Jag har stickat många sockor i detta garn och måste säga att garnet är fantastiskt slitstarkt. Inte ett enda hål i mina favoritsockor som jag har haft i flera år! Mycket nöjd! Jag gillar färgerna. Jag tror att det finns en färgkombination för alla. Mönstret till Virvelsockor eller Dragspelssockor kan beställas gratis.

Sockgarn Soft Raggi (kampanj med rabatt just nu) är ett självmönstrande garn som är fortfarande ganska nytt sockgarn på marknaden med nästintill unika egenskaper. Den speciella kompositionen av bambu, premium micro akryl och elastan ger garnet en skön känsla och spänst. Läs mer:  http://www.stickabooden.se/kategori/softraggi

Sockgarn Mellanraggi är ett självmönstrande garn  och består av 75% ull ”superwash”, 25% polyamid. Mjukt härligt sockgarn från Järbo Garn. Passar även bra till tröjor, mössor, halsdukar, vantar. Läs mer: http://www.stickabooden.se/kategori/mellanraggi

Om man lite som jag börjar bli trött på självmönstrade sockgarnet så kan jag verkligen rekommendera 2 alternativ:

kategori1-1-startsida
Enfärgade sockgarner

Alpacka sockgarn Alpakka Strømpegarn från Sandnes. Fantastiskt mjukt sockgarn med alpacka förstärkt med nylon för att hålla för slitage. Fungerar även bra till vantar, tröjor och andra plagg – väldigt mjukt och varmare än vanlig ull. Sockorna Myrstack och Mariannes sockor (kan beställas gratis med garnet) är stickade i detta garn. Funkar bra för vuxna, men stickar du för barn rekommenderar jag att du använder en skinnsula eller halkskydd. Jag upplevde att sockorna kan bli lite hala på vissa typ av golv.
Läs mer: http://www.stickabooden.se/kategori/alpakka_strompegarn

Onion Nettle Sock Yarn – helt naturligt och slitstarkt sockgarn utan syntetiska tillsatser. Nässlorna ger det mjuka och fasta garnet en vacker glans och något melerad färg som ser så snyggt ut i flerfärgsmönster. De gör även garnet mycket slitstarkt.
Läs mer: http://www.stickabooden.se/kategori/OnionNettleSockYarn

Med glada hälsningar
Eva på Stickaboo

Annonser