Mönster – Helixsockor

Stickbeskrivning – Helixsockor. © Stickaboo.

Roliga att sticka, härliga att bära! Här kommer ett mönster till Helixsockor. Är du en nybörjare kan du välja en vanlig resårkant och hoppa över lettiska flätan. Men vill du lära dig något nytt så har du en chans nu! Helix används inom vissa vetenskapliga sammanhäng som ett ord för spiral.

Obs! Mönstret tillhör Stickaboo och får endast användas till privat bruk. Mönstret får ej säljas vidare eller ompubliceras utan tillstånd. Du får gärna sälja färdiga sockor om du hänvisar till detta mönster.

AT008-7-1 (2) AT008-7-2 (2)

 

 

 

 

 

 

Storlekar: Barn (24-26), Dam (38-40), Herr (43-45)
Stickor: 5 strumpstickor 3 mm
Garn: 2-trådigt grått och naturvitt från ’Vildfärger’, men allt tunnare sockgarn funkar bra.
Masktäthet: 10 x 10 cm = ca 20 m x 30 varv

Längden på skaftet och fotdelen går att anpassa så man kan egentligen göra alla storlekar som finns genom att välja rätt garn och antalet maskor som är delbart med 6. Om du ska anpassa mönstret till din storlek, börja med att kolla på diagrambilden – du måste justera skaftmönstret till det antalet maskor du har på stickorna.

Sockorna i bilderna ovan är stickade i barnstorlek 26-27. Om du vill följa detta mönster börja med att lägga upp 48 m (barnstorlek), 60 m (dam) eller 72 m (herr) och fördela jämnt på strumpstickor. Kanten du göra på två olika sätt:

1. Resårkant
Sticka 5-6 varv i resårstickning – 1 rm, 1 am, 1rm, 1 am hela varet ut. För barnsockor – sticka vidare enligt diagrammet nedan.

För längre skaft kan du sticka några varv extra i slätstickning. Mönstret i diagrammet ger ca 10 cm lång skaft. Lika många extra varv ska du sticka efter diagramstickningen innan du börjar med hälen – då hamnar färgmönstret snyggt i mitten på skaftet.

2. Picotkant
Varv 1-7: Sticka alla maskor räta
Varv 8: *omsl, 2rm tills* varvet ut
Varv 9-15: Sticka alla m räta.

Vik kanten dubbel med rätsidan utåt. Nu borde det ser ut som en kant. Plocka upp första uppläggningsmaskan (sätt på vänterstickan) och sticka ihop med nästa maskan du har på stickan. Plocka upp nästa uppläggningsmaska och sticka ihop med nästa maska på stickan osv tills kanten är klar. Du har fortfarande samma antal maskor på stickorna som du började med.
Och samma här: för längre skaft kan du sticka några varv extra i slätstickning. Färgmönstret i diagrammet ger ca 10 cm lång skaft. Lika många extra varv ska du även sticka efter diagramstickningen innan du börjar med hälen – då hamnar färgmönstret snyggt i mitten av skaftet.

Färgmönstret (skaftet)

Följ diagrammet nedan (klicka på bilden för att öppna i större format). Det rödmarkerade området är lettisk fläta. Om du inte kan denna stickteknik, kan du strunta i det just nu (vi kollar på det någon annan gång) och sticka dessa varv i, till exempel, svart garn eller hoppa över dem helt.

Helixsocka_1.0

Hälen
Jag har stickat en förstärkt häl till denna socka. En bildinstruktion om hur du stickar en förstärkt häl hittar du här (klicka här).

Fotdelen
Fortsatt sticka fotdelen tills du är nöjd med fotlängden och det är dags att minska för tån.

Minskning för tån
Varv 1, 3, 5: sticka ihop 2 m i början (eller i slutet) av varje sticka.
Varv 2, 4, 6: alla maskor räta
Varv  7: sticka ihop 2 m i början (eller i slutet) av varje sticka.
Upprepa varv 7 tills du har endast 1 maskor kvar på varje sticka. Klipp garntråden, men lämna ca 10 cm kvar. Dra den genom de resterande maskorna med hjälp av en garnnål och dra ihop maskorna så att det blir tätt. Fäst tråden. Klart!

Lycka till,
Eva

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s