Att sticka spets är roligt och underbart avkopplande, det är inte heller tekniskt svårt. Spetsmönster brukar bestå av många upprepningar som är ganska lätta att memorera och som ger ett vackert resultat.

Estnisk spetsstickning är en tradition som sträcker sig över nästan 200 år. Du kanske undrar vad som är så speciell med just estnisk spets. Egentligen är estniska spetsmönster i grunden väldigt lika ”vanliga” eller klassiska spetsmönster. Det som skiljer sig är deras speciella sätt att sticka kanter och hörn samt några annorlunda sätt att skapa struktur i spetsstickning.

Mönsterstrukturen skapas ofta med hjälp av så kallade  ”nuppar” eller muschmaskor – små ’knoppar’ som ge en unik signatur till de estniska spetsmönstren. Det mest kända av alla spetsmönster är nog Liljekonvaljmönstret. Vi tittar på det lite senare, men först ska vi sticka en ’nupp’.

Att sticka en ’nupp’

En estnisk nupp stickas i två steg. På rätsidan stickas det flera maskor i samma maska. På avigsidan stickas sedan dessa maskor ihop avigt. Gör så här och kom ihåg att muschmaskorna stickas mycket löst:

(m =maska, r = rätmaska, omsl = omslag)

Rätsidan: 1r, 1omsl, 1r, 1omsl, 1r, 1omsl, 1r = 7 m i samma maska.
Avigsidan: alla 7 m stickas ihop avigt.

Här kommer en videoinstruktion på hur du stickar en ’nupp’. Den är på engelska, men den är ganska tydlig och kan hjälpa dig att förstå beskrivningen ovan.

Liljekonvaljmönster

Internationellt blev estniska spetsmönster kända först 1995 då boken  Pitsilised Koekirjad (mer känd som Estonian lace book) av Leili Riemann såg dagsljuset. Men det var amerikanska Nancy Bush med sin bok Folk Knitting in Estonia: A Garland of Symbolism, Tradition and Technique som gjorde den estniska spetstekniken riktigt populär.  Liljekonvaljmönstret är nog det mest kända mönstret som även hyllas i en egen bok ”Variationen eines Traditionellen Strickmusters (Lily-of-the-Valley: Variations on Traditional Lace Patterns) av tyska Dorothea Fischer.

5948485584_39760cfcee

Har du lärt dig att sticka en ’nupp’ så är det dags att prova liljekonvaljmönstret. Här kommer ett enkelt mönsterdiagram till grundmönstret. Klicka på bilden nedan så öppnas den i ett större format.

Lägg upp 25 maskor och följ diagrammet nedan.

Liljekonvaljmönster, diagram

Smal halsduk med estniskt liljekonvaljmönster

Vill även tipsa om den här fina sjalen med estniska liljekonvaljer av Heléne Wallin (2006). För att komma till hennes mönster, klicka på bilden eller länkarna nedan:

6a00d8345163e369e2017d43219ea9970c-500wi

Till stickbeskrivningen: klicka här.

 

Med glada stickhälsningar,

Eva på Stickaboo

Om författaren

Senaste nytt

Mönster: sjalen Diamante

Stickbeskrivning Sjalen är stickad i paljettgarnet ..

Mönster: Långhelgssjalen

Jag var så sugen på ett avkopplande stickprojekt ..

Mönster: stickade badpuffar

För en friskare kropp och knopp! En lätt ..

Mönster Halvvantar med virvelmudd i alpacka

Mjuka och gosiga halvvantar i ett härligt ..

Kommentarer / 2 Svar

Karin Stenström / Säger :

Datum: augusti 31, 2013 kl. 9:42 f m / Svara

Tror att det här kan vara startskottet för många som inte vågat prova spetsstickning tidigare. Kommer så klart att följa med intresse!

Ingvor / Säger :

Datum: september 1, 2013 kl. 7:42 f m / Svara

Vilket fint mönster, måste testa. Ha det gott kram

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Stickaboo

Stickaboo är ett forum som handlar om kreativ stickning och virkning. Här kan du hitta intressanta mönster, följa olika temastickningar och delta i tävlingar. Välkommen!

Ekologiskt bomullsgarn från Mondial

Paljettgarn från Mondial

%d bloggare gillar detta: