armband Visst kommer sommaren lite snabbare med somriga smycken? Nio gånger av tio stickar jag hellre, men våren och solen gör att det börjar klia i fingrarna och då kommer virknålen fram.

Det fantastiska är att man inte behöver vara en avancerad virkare för att skapa kreativa saker. Det räcker om du kan virka fastmaskor som jag så kan du virka fina kulor att göra halsband och örhängen av.

Virkad kula till örhängen eller halsband

Du behöver:  bomullsgarn 8/4 eller liknande, virknål 2,5 mm, träkulor. Om du vill göra örhängen, behöver du även öronkrokar. Allt detta kan enkelt köpas i en hobbybutik som t ex Panduro eller på nätet. Beskrivningen nedan passar för ca 1,5 cm i diameter stora träkulor (bilden nedan).

Blogg2_materialiBeskrivning – virkad kula

Varv 1: Lägg upp 4 lm och ta ihop till en ring med 1 sm.
Varv 2:  6 fm med nedtag i ringen.
Varv 3: 2 fm i varje fm (12)
Varv 4: 2 fm,  öka 1 fm (genom att virka 2 fm i tredje fm), upprepa varvet ut (16)
Varv 5: Upprepa varv 4. (21)
Varv 6-8, fm (21)
Varv 9. 2 fm, minska 1 m ( osynlig *minskning fungerar bättre i det här fallet, se instruktionen nedan), upprepa varvet ut (16)
Varv 10. Lägg in träkulan i mitten och upprepa varv 9 (12)
Varv 11. Minska 1 m hela varvet (varje 2 fm virkas ihop) så att du får en snygg ring med 6 lm på samma sätt som du började.

*Minskning kan göras på flera olika sätt. Det enklaste är nog att hoppa över en maska dvs genom att virka 1 fm i varannan maska. Men det blir mycket snyggare om du gör en så kallad osynlig minskning.

Gör så här:
–          Sätt  virknålen i 2:a maskan från virknålen och dra igenom garnet så att du får 2 maskor på virknålen.
–          Sedan kör du ner virknålen genom tredje maskan från virknålen och dra igenom garnet så att du har 3 maskor på virknålen.
–          Dra garnet igenom de 3 maskorna på nålen, och du har gjort en osynlig minskning. Det blir tätt, slätt och fint!
Blogg1_zilas-krelles

Det finns nog inga gränser för vad man kan använda de virkade träkulorna till – örhängen, halsband, armband m.m. Kombinera med vackra pärlor eller fina träkulor och du får ett fint sommarsmycke!

Lite större bollar passar perfekt till att göra barnleksaker, napphållare eller barnvagnsleksaker. Färgglada bollar är personliga och bra babyleksaker som stimulerar alla sinnen och utvecklar finmotoriken. Tänk dock på att kulorna måste vara minst 5 cm i diameter av säkerhetsskäl.

bollar-barnvagn

När du känner dig trygg med grunderna, kan du experimentera med mönstret– virka med flera färger eller testa olika tekniker. Ett snyggt mönster  blir det om man virkar varje varv i en annan färg. I stället för att dra garnet genom fm direkt under, hoppar du ett varv ner (varannan eller var tredje fm).

auskariNu har Stickaboo fått ett eget konto på www.valaine.se och jag kommer att lägga upp mina alster så småningom även där.

Lycka till! //Eva

———–

Aktuella erbjudanden från Bonstorps Naturprodukter
Se alla Bonstorps produkter… 

Provapåpaket 120:- kr
(ord.150:-)

Till erbjudandet  

Eco Tvålpaket 120:- kr
(ord. 340:-)

  Till erbjudandet

Stora eco-paket  750:- kr
(ord. 900:-)

Till erbjudandet

Om författaren

Senaste nytt

Mönster: sjalen Diamante

Stickbeskrivning Sjalen är stickad i paljettgarnet ..

Mönster: Långhelgssjalen

Jag var så sugen på ett avkopplande stickprojekt ..

Mönster: stickade badpuffar

För en friskare kropp och knopp! En lätt ..

Mönster Halvvantar med virvelmudd i alpacka

Mjuka och gosiga halvvantar i ett härligt ..

Kommentarer / Inga svar

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Stickaboo

Stickaboo är ett forum som handlar om kreativ stickning och virkning. Här kan du hitta intressanta mönster, följa olika temastickningar och delta i tävlingar. Välkommen!

Ekologiskt bomullsgarn från Mondial

Paljettgarn från Mondial

%d bloggare gillar detta: