Vet ni vad det är? I stället för att spreja fula saker på betongväggar eller hus, så pryder man in lyktstolpar, träd m.m. med stickade eller virkade kreationer. Utförarna växlar mellan uttrycken, men samma typ av rebellanda och humor förenar dem alla. Det är en cool och snäll form av rebellisk konst som oftast framkallar enbart positiva reaktioner från betraktarna. Inte heller myndigheterna ser på stickgraffiti som någon allvarlig form av skadegörelse.

helsingfors

Bild: Yarnbombing förra året i Helsingfors. De handgjorda filtarna skänktes sedan till välgörenhet.

Att garngraffitin bidragit till den stickboom som vi sett parallellt med garntaggandet är ingen överdrift.  Idag är stickning mycket mer än att bara sticka tröjor, halsdukar eller vantar. Stickgraffiti är en form av gatukonst som har blivit en global uttrycksform. Inspirationen kommer framför allt från gatukonstens principer och visst handlar stickgraffiti även om yttrandefrihet och uttrycksfrihet. Vem äger det offentliga rummet?

tree

Stickgraffitin (på engelska även kallat ”yarn bombing”, ”guerrilla knitting”, ”urban knitting”) anses ha uppstått 2005 hos en grupp stickentusiaster i Houston, Texas, som kallade sig för ”Knitta, Please!”

img_3764

I bilden ovan ser ni konstnärens Suzanne Tidwells projekt  i Seattle’s Occidental Park.

I Sverige finns Stickkontakt och Masquerade . Gruppen Masquerade var tidigt ute, de två medlemmarna organiserade sig redan 2006 och har sedan dess satt Stockholm – där de är verksamma – på garngraffitikartan. Masquerade är uttalat feministiska i sitt arbete, där tankar kring förspilld kvinnokraft och feministisk närvaro på gatorna är drivkrafter.

yarn-bombing-bus-mexico-1

Här ser ni den kända bussen i Mexico City som står parkerad vi Plaza Luis Carbera. ”Det tog 5 dagar och 5 personer att genomföra detta projekt.” – berättar Magda Sayeg, från Knitta Please (som även tog bilden ovan).

Hur kan man bli annat än glad av sådant här? Jag älskar stickgraffiti! Så länge de inte blir farligt och stör trafiken eller förstör kulturföremål förstås. Mer stickgraffiti åt folket säger jag bara.

Tipsar även om Stickpoddens/Stickklubbens blogg och specifikt det här inlägget där de länkar till flera andra sidor om stickgraffiti.

Don’t you just love it! 🙂

//Eva

Om författaren

Senaste nytt

Mönster: sjalen Diamante

Stickbeskrivning Sjalen är stickad i paljettgarnet ..

Mönster: Långhelgssjalen

Jag var så sugen på ett avkopplande stickprojekt ..

Mönster: stickade badpuffar

För en friskare kropp och knopp! En lätt ..

Mönster Halvvantar med virvelmudd i alpacka

Mjuka och gosiga halvvantar i ett härligt ..

Kommentarer / Inga svar

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Stickaboo

Stickaboo är ett forum som handlar om kreativ stickning och virkning. Här kan du hitta intressanta mönster, följa olika temastickningar och delta i tävlingar. Välkommen!

Ekologiskt bomullsgarn från Mondial

Paljettgarn från Mondial

%d bloggare gillar detta: